Dorpsarchief van

Archief

Categorie: Voorwerpen

Sub-categorie: Voorwerpen

Kaart Frisia Occidentalis

Getekend door Gerard Mercator in 1585, schaal ca. 1 : 350.000.

Tinnen lepel

Oud havenmeester Piet de Vries schonk ons een tinnen lepel die hij eertijds vond tijdens rioleringswerkzaamheden in de Nije Buorren. De lepel lag op ongeveer 2 meter diepte. Dat hier in vroegere tijden een kanaal liep naar de Ie was tijdens de werkzaamheden goed te zien. Aan de noordzijde van de straat waren de palen van de vroegere 'stappen' nog aanwezig en de tinnen lepel lag in de buurt van zo'n stap. De lepel is dus waarschijnlijk bij het afw

Bakenloodje

Dit loden muntje is gevonden bij het graven van de jachthaven. Het is waarschijnlijk een zgn. bakenloodje met het jaartal 1771. Bakenloodjes zijn een bewijs van betaling en werden gebruikt in de scheepsvaart.

Trekzeel

Trekzeel of (in het Fries) beage, gemaakt van een stuk brandweerslang, compleet met jaaglijn. Deze trekzeel werd gebruikt op het sktsje 'Hoop op Welvaart' van Rintsje Fortuin.

Pillendoos

Een pillendoos van J.D. Fast, huisarts te Woudsend. Uit de collectie van Jan J. de Vries.

Plaquette Hervormde Kerk

Gezaagde en geciseleerde koperen voorstelling van de Nederlands Hervormde Kerk aan het Ald Tjerkhf te Woudsend. Rechtsonder staat 'P.&S.Dijkstra Sneek'. De plaquette zit in een houten lijst en ligt op een zwart fluwelen achtergrond. Onder op de voorzijde van de lijst staat '9 Mei 1903 1953'. Op de achterzijde staat 'Aangeboden door Kerkvoogden en Notabelen'. De plaquette is in 1953 uitgereikt aan Jan Jentjes de Vries en zijn vrouw Afke Kle

Rijwielplaatje

In 1924 werd de Rijwielbelastingwet van kracht. Elk belastingjaar moest per fiets een rijwielplaatje gekocht worden. Werklozen kregen een gratis plaatje waar een gat in zat. Met dit plaatje mocht niet op zon- en feestdagen gefietst worden.

Zuurvork

Drietandige verzilverde zuurvork met naar buiten gebogen buitentanden. Een zuurvork werd o.a. gebruikt voor augurken. Het merkteken vermeldt 'GS90'. De letters verwijzen naar de maker en de cijfers geven het gramsgewicht zilver aan.

Ets houtzaagmolen 'De Jager'

Een ets van de houtzaagmolen 'De Jager' en omgeving, gemaakt door Piet de Vries. Piet de Vries werd op 5 juni 1932 te Koudum geboren. Hij stierf op 16 december 2003 te Drachten. In zijn vrije tijd schreef hij toneelstukken en revues, en hij tekende, schilderde en etste. Ook illustreerde hij bij zijn werkzaamheden voor het Ministerie van Landbouw voorlichtingsfolders en andere publicaties.

Schilderij Kuiken

Een schilderij van de winkel van Feenstra op it krs fan Dyk, later overgenomen door de familie Tolsma. Nu zit de Multishop erin. Het schilderij is gemaakt door Klaas Kuiken. Klaas Kuiken werd geboren op 27 oktober 1909 te Baard. Hij werd huisschilder in Winsum en Hantum en kwam in september 1946 naar Woudsend. In de wintermaanden, als er weinig schilderwerk te doen was, schilderij hij vooral landschappen en gebouwen op het witte doek. Ook besc

1 2 | | »